mediteren beste tijd

Is meditatie ‘s morgens of ‘s avonds effectiever?

Verzorging van de geest – zoals ‘s morgens een rondje wandelen – kan een routine worden. Hier ontdek je welk moment van de dag meditatie voor jou het meest effectief is.

Als de zon nog niet is opgekomen en de laatste ster is verdwenen … als dag en nacht samengaan ….

Aziatische Leer

Deze overgangstijd (in het Sanskriet: Sandhya), wordt in Indiase geschriften genoemd als de beste tijd voor spirituele beoefening. Vooral ‘s morgens, na de rustige tijd van de slaap, is de geest nog helder en onbewogen door de activiteiten van de dag. Volgens de leer van de Traditionele Chinese Geneeskunde of Ayurveda zijn de vroege ochtenduren ook de beste tijd voor meditatie. Deze zeggen dat de functies in ons lichaam georiënteerd zijn volgens de innerlijke klok. Vanaf een uur of vijf worden onze organen dus actief en wordt de energiestroom gemobiliseerd.

Voordat alle mensen die ochtenden haten stoppen met lezen: Het belangrijkste is om je persoonlijke geestelijke verzorging een vaste plaats te geven in je dagelijkse routine, net als tandenpoetsen, douchen en naar bed gaan. Zo wordt geestelijke verzorging een aangename routine waar je niet meer zonder wilt.

Voel je één met jezelf.

voordelen meditatie in de ochtend

Voor de meeste mensen zijn de ochtenden strak gepland. Maar misschien kan bijvoorbeeld een andere activiteit uitgesteld worden tot later?

Toen ik begon met mediteren liet ik bijvoorbeeld mijn ochtend controle van mijn mobiele telefoon achterwege. In plaats daarvan gebruikte ik die tien minuten voor stille meditatie. En tot op de dag van vandaag kan ik met volledige ontspanning zeggen: Ik heb niets gemist.

voordelen meditatie in de avond

Als het niet mogelijk is dit in de ochtend te doen, is de avond ook een goed moment om de geest te cultiveren. Hier zou volgens Sandhya – deze keer de overgang van dag naar nacht – het ideale moment zijn.

Maar het belangrijkste is dat je een tijdslot vindt waarin je gemakkelijk met jezelf kunt afspreken om regelmatig te mediteren. Bedenk hoe vaak je ‘s avonds afspraken hebt, of je laat thuiskomt van je werk, hoe lang de gezinstijd duurt, enz. – en of je daarna gewoon moe in bed valt. De vraag is dus: Hoe realistisch is het om ‘s avonds genoeg energie en vrije tijd te hebben voor een meditatiesessie?