eten met meeste vitamines

Waar zitten de meeste vitamines in?

Waar zitten de meeste vitamines in? We zijn allemaal altijd erg gefocust op het innemen van gezonde producten. Maar welke gezonde producten kan je nou het beste voor kiezen, waar haal je het meeste profijt uit?

De beste bronnen van vitamines

Wortelen
100 g wortelen bevatten 9,8 mg bètacaroteen – dit wordt door het lichaam omgezet in vitamine A en is nodig voor het behoud van een normaal functionerend immuunsysteem en een normaal gezichtsvermogen. Als je de wortelen goed fijnhakt of goed kauwt, kan je lichaam het bètacaroteen het beste opnemen!

wortelen vitamines

Volkorenbrood
100 g volkorenbrood – ongeveer twee sneetjes – dekt al ongeveer 1/6 van de dagelijkse behoefte van een volwassene aan vitamine B1 , namelijk 1,1 mg. Waarom niet je eigen volkorenbrood bakken? Varkensvlees is ook een goede bron van vitamine B1, de helft van de dagelijkse behoefte zit in een portie van 100 g. Ook noten en zaden worden aanbevolen; 50 g hazelnoten bijvoorbeeld leveren bijna een kwart van de vereiste dagelijkse hoeveelheid.

Vis
Een goede bron van vitamine B2 (riboflavine) zijn koolvis en zalm. Eieren bevatten ook de vitamine, die je lichaam bijvoorbeeld nodig heeft voor het behoud van een normaal zenuwstelsel en voor je energiestofwisseling. Recepten die rijk zijn aan vitamine B2 zijn onder meer eenpansgerechten zoals onze witte koolschotel met een topping van ei-room of zure room, heerlijk!

Pluimvee
Een portie kipfilet (150 g) voldoet al aan de dagelijkse behoefte van 12 mg niacine. Kip wordt vaak gebruikt in Aziatische recepten. Voeg kokoskip met wokgroenten toe aan je collectie als vitaminerijk recept.

Andere goede bronnen van vitamine A zijn gedroogde abrikozen, tomatensap, broccoli of spinazie.