blijvende hoofdpijn

Wat is blijvende hoofdpijn?

In de medische wereld wordt permanente hoofdpijn aangeduid als migraine of continue hoofdpijn. 1-4% van de bevolking heeft last van chronische hoofdpijn. Dat is per definitie het geval als de klachten gemiddeld op meer dan 15 dagen per maand voorkomen en de klachten al minstens 3 maanden duren.

In Nederland lijden een paar miljoen mensen aan voortdurende hoofdpijn. De symptomen kunnen sterk variëren. De pijn komt meestal aan beide kanten van de slapen voor, is diffuus en kan niet duidelijk gelokaliseerd worden. De lijder kan het ervaren als een stekende, kloppende, drukkende of pulserende pijn. In sommige gevallen brengt chronische hoofdpijn begeleidende symptomen met zich mee. Deze omvatten gevoeligheid voor geluid en licht, visuele storingen en slechte concentratie. Er kunnen ook problemen met de bloedsomloop optreden.

Vaak beginnen de symptomen zodra je wakker wordt en gaan ze de hele dag door. Ze beperken de lijder ernstig in zijn of haar dagelijks leven en kunnen een grote last worden. Medicatie is daarom meestal de eerste keus.

oorzaak blijvende hoofdpijn

Veel getroffenen zijn zich echter niet bewust van de risico’s van het gebruik van pijnstillers. Gewone pijnstillers als ASA, paracetamol of ibuprofen bevatten pijnstillers en triptanen, die op hun beurt in hoge doses tot pijn kunnen leiden. Ongeveer 8% van de mensen met permanente hoofdpijn heeft de neiging een overdosis van de medicatie te nemen. Dit brengt een vicieuze cirkel op gang.

De pijn treedt op en de lijder neemt pijnstillers, die echter de symptomen versterken. Dit heet een door medicijnen veroorzaakte hoofdpijn, die bij ongeveer 1-2% van de lijders voorkomt.

Een andere oorzaak van chronische hoofdpijn is genetica. Zo kan een genetische aanleg een rol spelen bij chronische hoofdpijn. Dit betekent ook dat chronische hoofdpijn zich binnen de familie kan opstapelen. Stress en constante spanning in het dagelijks leven zijn ook risicofactoren en kunnen het probleem verergeren. In veel gevallen is de oorzaak van de aandoening echter niet bekend. Daardoor is het voor de arts moeilijk om een betrouwbare diagnose te stellen en de pijn te behandelen.